Za sanaciju banaka najviše četiri milijarde eura državnih jamstava

Bez autora
Sep 13 2012

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak kako su četiri milijarde eura gornja granica iznosa državnih jamstava za sanaciju slovenskih banaka. Za sada procjenjujemo da državna jamstva koje bi morali izdati ne bi bila viša od četiri milijarde eura, to je gornja granica. Vlada priprema zakon o osnivanju agencije za upravljanje lošim, odnosno riskantnim potraživanjima koje se nalaze u bilancama banaka, a koja se po različitim procjenama penju i do 6 milijardi eura, što službeni vladini krugovi ocjenjuju pretjeranim. Slovenski mediji objavili su nedavno tajno izvješće središnje banke po kojemu samo Nova Ljubljanska banka (NB) ima u svojoj bilanci 2,1 milijardu riskantnih potraživanja zbog slabo osiguranih kredita, tzv. menadžerskih kredita, te kredita građevinskim tvrtkama od kojih su mnoge zbog krize otišle u stečaj.

Za sanaciju banaka najviše četiri milijarde eura državnih jamstavaSlovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak kako su četiri milijarde eura gornja granica iznosa državnih jamstava za sanaciju slovenskih banaka.

"Za sada procjenjujemo da državna jamstva koje bi morali izdati ne bi bila viša od četiri milijarde eura, to je gornja granica", rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade.

Vlada priprema zakon o osnivanju agencije za upravljanje lošim, odnosno riskantnim potraživanjima koje se nalaze u bilancama banaka, a koja se po različitim procjenama penju i do 6 milijardi eura, što službeni vladini krugovi ocjenjuju pretjeranim.

Slovenski mediji objavili su nedavno tajno izvješće središnje banke po kojemu samo Nova Ljubljanska banka (NB) ima u svojoj bilanci 2,1 milijardu riskantnih potraživanja zbog slabo osiguranih kredita, tzv. menadžerskih kredita, te kredita građevinskim tvrtkama od kojih su mnoge zbog krize otišle u stečaj.

Slovenski mediji procjenjuju da bi vlada bankama koje bi se uključile u predviđeni program sanacije i restrukturiranja umjesto nenaplativih kredita ponudila državne obveznice.

Šušteršič je izjavio da bi operacija izdvajanja takvih kredita iz bilanci banaka omogućila njihovo restrukturiranje, pritom se očekuje i aktivna uloga države jer će agenciju za loša potraživanja kontrolirati ministarstvo financija i predstavnici središnje banke.

Mjere za sanaciju i konsolidaciju koje planira vlada bit će uključene u proračun za iduću godinu koji je još u usklađivanju, rekao je Šušteršič.

Na pitanje je li istina da se za ulazak u NLB zanimaju investitori iz SAD-a i bi li to bilo problematično s obzirom da je Slovenija u eurozoni, Šušteršič je rekao da to ne može konkretno komentirati, ali da u europske banke ulažu i investitori izvan eurozone te da to ne bi bio problem.

Šušteršič je inače nedavno potvrdio da je Slovenija zainteresirana za plasiranje svojih državnih obveznica na američkom tržištu te da bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

Na današnjoj je konferenciji također potvrdio da u Sloveniju krajem idućeg tjedna dolaze predstavnici MMF-a. No, riječ je o redovnoj misiji tijekom koje se ispituje ekonomska politika i financijska stabilnost, kaše Šušteršič koji ne očekuje "ništa posebno" u mogućih konstatacija misije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik